Flytta ut

Vid en flytt är det oftast mycket att hålla ordning på. Samtidigt brukar det bli ganska stressigt i slutänden.

Här hittar du några råd och tips inför flytten.

När en flytt blir aktuell ska du först och främst säga upp ditt lägenhetskontrakt. Det gör du via blanketten Uppsägning av hyresobjekt.

Uppsägningstiden är tre månader och räknas alltid från den sista dagen i månaden, oavsett när i månaden du säger upp ditt kontrakt.

När du flyttar ska du alltid göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. De ser till att din nya adress hamnar hos de flesta myndigheter, företag och viktiga samhällsorganisationer. Anmälan är kostnadsfri.

Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post kan du beställa det hos Svensk adressändring mot en avgift.

Efter att du sagt upp avtalet kontaktar Byggebo dig för att bestämma en tid när bostaden kan visas upp för nya intressenter. Givetvis är bra om du städar och håller snyggt inför en visning. Tänk speciellt på att hålla rent i kök och badrum.

Besiktning

På överenskommen tid kommer Byggebos bovärd hem till dig och genomför en besiktning av bostaden. Skador och slitage kontrolleras. Lägenhetens skick jämförs med skicket på bostaden när du flyttade in. Eventuella skador får du chans att åtgärda innan du flyttar. Om inte faktureras kostnaden för återställandet.

Naturligtvis är det viktigt att du är närvarande under besiktningen. För att underlätta besiktningen ska du berätta om eventuella dolda skador, sådant som inte syns men som kan finnas exempelvis bakom tavlor eller under mattor.

Innerdörrar, kryddhyllor, handdukshängare och annat som tagits bort ska återställas till besiktningen. Övriga detaljer som tillhör bostaden, exempelvis bruksanvisningar eller informationspärmar ska lämnas kvar i bostaden.

Städning

Hela bostaden ska vara välstädad när du flyttar ut. Det gäller även balkong, uteplats och förrådsutrymmen. När lägenheten är tömd och städad ska du kontakta Byggebos bovärd för att boka en städbesiktning. Vid städbesiktningen kontrolleras alla punkter i checklistan. Om bostaden inte är ordentligt städad blir du ersättningsskyldig för städkostnaden.

Nycklar

Samtliga nycklar lämnas in till Byggebos Uthyrning på Västra Torggatan 12 senast klockan 12.00 den första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut. Det gäller lägenhetsnycklar, taggar, kort och nycklar till tvättstuga samt till eventuella garage och förråd.