Spännande utmaning för HR-chef

Det känns otroligt kul att få förtroendet. Samtidigt är jag ödmjuk, det är en tung post och inte bara att ta över någons skor. Blir nog en hel del frågor till en början, säger hon.

Frida Bergvall valdes till uppdraget på bolagsstämman i april, efter en nominering av Socialdemokraterna i Oskarshamn.

Andreas Erlandsson, ordförande i kommunstyrelsen (S), berättar att hon är väl förankrad i partiet och redo att ta sin första ordföranderoll.

– Roligt att kunna lyfta en av våra yngre kvinnliga medlemmar till ett betydelsefullt uppdrag i kommunen, säger han.

Även Byggebos vd Benoni Ingelsjö är nöjd med valberedningens förslag till ordförande.

– Hennes kunskaper från samhälls- byggnadsnämnden och kommunfullmäk- tige kommer väl till pass, likaså hennes erfarenheter inom HR. Är övertygad om att hon är rätt kandidat för uppdraget, säger han.

500 anställda

Till vardags är nämligen tvåbarns- mamman Frida Bergvall HR-ansvarig på företaget Navilo AB, som har hand om åtta McDonald ́s-restauranger inklusive Oskarshamn. Ett bolag med över 500 anställda. På fritiden har det politiska engagemanget alltid varit stort.

– Är praktiskt taget uppvuxen i de politiska rummen genom min mamma Yvonne Bergvall, som engagerat sig politiskt hela sitt liv. Mycket med fokus på kvinnans rätt i samhället, berättar hon.

Fler tjejer

Med tanke på att Yvonne Bergvall också varit med i styrelsen för Byggebo och är den första och enda kvinnliga ordföranden i Oskarshamns kommunfullmäktige, har hon alltid varit en stark förebild för Frida.

– Klart att jag blivit färgad. Det behövs fler tjejer som syns och hörs. Fick höra tidigt vid köksbordet att vill man förändra något – då ska man själv agera. Började

min politiska resa redan som 14-åring i SSU. Kommer särskilt ihåg när jag deltog i ett fackeltåg i Oskarshamn mot rasism. Det var ett ämne jag verkligen fastnade för och där vi tydligt tog ställning, berättar hon.

Spännande resa

Nu väntar nya utmaningar hos Oskars- hamns ledande samhällsutvecklare. Mycket positivt har hänt på senare tid, bland annat storsatsningen på Gripen 20 i centrum.

– Nu gäller det att landa i en bra vardag och det känns spännande att få vara med på resan framåt. Förhoppningsvis kan jag bistå oskarshamnarna på ett bra sätt. Byggebo har ett stort lägenhetsbestånd med 3 200 lägenheter och är ett första boende för många.

Något som Frida Bergvall själv är ett lysande exempel på.

– Mitt och min mans första boende var en hyresrätt i Kristineberg, i det blå höghuset. Kristineberg är toppen med alla parker och gångytor. En otroligt hemtrev- lig plats med boenden som passar alla.
Vi bodde två personer och en katt på 28 kvadratmeter, säger hon med ett skratt.